ondersteuningsnetwerk

Vanaf 1 september 2017 wordt de ondersteuning voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften anders georganiseerd. Gewone en buitengewone scholen bundelen hun kennis en ervaring. Zo kunnen ze leerlingen en hun leraren(teams) nog beter ondersteunen. 

De school is verantwoordelijk voor de uitbouw van een goed zorgbeleid voor elk kind. Daarbij bekijken alle betrokkenen hoe ze ervoor kunnen zorgen dat elk kind in de klas zoveel mogelijk kansen krijgt. Voor kinderen die dat nodig hebben, worden in de klas bijzondere maatregelen genomen. Soms volstaat dat niet en heeft een kind meer hulp en ondersteuning nodig.

Als de school vindt dat ze voor de specifieke zorg voor uw kind ondersteuning van buiten de school nodig heeft, dan kan ze een beroep doen op een netwerk van ondersteuners. Er is dan al een hele weg afgelegd.

De school heeft dan overleg met u (met uw kind) en met het CLB om na te gaan wat uw kind precies nodig heeft. In de meeste gevallen startte het CLB een traject op waarbij het de onderwijsbehoeften van uw kind in kaart bracht.

Indien nodig, krijgt uw kind van het CLB op het einde van dat traject een (gemotiveerd) verslag. Met een ‘verslag’ kan een leerling naar het buitengewoon onderwijs. Maar, het heeft ook het recht om zich in te schrijven in een gewone school en er een individueel aangepast curriculum te volgen. Met een ‘gemotiveerd verslag’ is er mogelijkheid tot extra ondersteuning in de gewone school. Dat verslag geeft uw kind recht op extra zorg. Indien het gelopen traject niet leidt tot een (gemotiveerd) verslag, dan kan bekeken worden of het ondersteuningsnetwerk de zorgvraag toch op kan nemen als extra ondersteuning noodzakelijk is. 

Elk ondersteuningsnetwerk heeft een zorgloket. De school deelt aan dat zorgloket mee dat uw kind een (gemotiveerd) verslag heeft of dat er een zorgvraag is. Het zorgloket wordt bemand door deskundigen uit het gewoon en buitengewoon onderwijs, het CLB en de pedagogische begeleiding. Het zorgloket beslist, in overeenstemming met de bevindingen van het CLB, of er vanuit het ondersteuningsnetwerk effectief ondersteuning wordt ingezet en, zo ja, wie, hoe vaak, en voor hoe lang.

De extra ondersteuning kan leerlinggericht zijn, maar kan ook bedoeld zijn om de leraar of het lerarenteam mee te ondersteunen. Zo kunnen zij beter inspelen op de noden van je kind.

In de mate van het mogelijke probeert de school zo weinig mogelijk voor uw kind te veranderen. Regelmaat in de zorg of een bekend gezicht kan voor uw kind heel wat verschil maken.

Ondersteuning kan op verschillende momenten in het schooljaar worden aangevraagd en kan zelfs worden onderbroken en later opnieuw worden opgestart. Een ondersteuningsvraag kan op elk moment in het schooljaar gesteld worden. Het ondersteuningsnetwerk engageert zich om voor iedere leerling zo snel mogelijk de gepaste ondersteuning te voorzien.

Indien u met vragen zit of iets niet duidelijk is, kan u altijd contact opnemen met de school, met het CLB of het Ondersteuningsnetwerk.

Ondersteuningsnetwerk Genk-Maasland

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

089.76 12 08

Annick Grosjean / Marleen Bemelmans 

Please publish modules in offcanvas position.

Copyright © 2020-2021 KBaO Neeroeteren - Alle rechten voorbehouden